Sunday, May 5, 2024

Pramod de Silva | Tâm Thường Định dịch Việt: Vesak: Chánh niệm đem lại hạnh phúc | Vesak: Bliss through mindfulness

 

Phật tử ở Sri Lanka và khắp nơi trên thế giới kỷ niệm Đại lễ Vesak, lễ hội ba phước lành, vào ngày 5 và 6 tháng 5. Đại lễ Vesak đánh dấu sự đản sinhthành đạo và nhập diệt (Parinibbana) của Đức Phật Gautama. Đây là ngày quan trọng nhất trong lịch Phật giáo quốc tế và là ngày lễ được Liên hợp quốc (LHQ) công nhận theo sáng kiến của Sri Lanka. Đó là một ngày lễ ngay cả ở một số quốc gia không theo đạo Phật, vì Đức Phật là nguồn cảm hứng cho cả thế giới.

Người Sri Lanka đã trải qua ba năm vô cùng khó khăn – trước hết là do đại dịch và sau đó là do khủng hoảng kinh tế. Thông điệp của Đức Phật thậm chí phù hợp hơn vào những thời điểm đầy thử thách như thế này. Sức mạnh tinh thần khi đối mặt với thử thách là nền tảng của Phật giáo và chúng ta cần sự can đảm như vậy hơn bao giờ hết. Không có vấn đề gì là không thể vượt qua nếu chúng ta làm theo lời dạy vượt thời gian của Ngài, những lời này vẫn còn giá trị cả hàng ngàn năm sau. Trên thực tế, chính Đức Phật đã đưa ra khái niệm chánh niệm hơn 2.500 năm trước, mặc dù đến nay thế giới mới công nhận tầm quan trọng của nó. “Tâm dẫn đầu mọi hành động. Mọi hành động đều do tâm dẫn dắt, do tâm tạo tác”. “Nếu người ta nói hay hành động với tâm thanh thản, hạnh phúc sẽ theo sau, chắc chắn như hình bóng của người đó.” (Kinh Pháp Cú)

Nhiều cuộc khủng hoảng

Đất nước chúng ta đã bị chia cắt theo các chính sách sắc tộc, tôn giáo và chính trị trong nhiều thập kỷ kể từ khi giành được Độc lập vào năm 1948. Những rạn nứt này đã lộ rõ trong thời gian gần đây, nó thử thách ý chí và sự tồn tại của chúng ta với tư cách là một Quốc gia. Kết quả là mọi người đã trải qua các cuộc chiến tranh và nổi dậy. Những vết nứt này dường như đã bùng phát một cách ngoạn mục trong thời gian gần đây, làm rõ nét thêm nhiều cuộc khủng hoảng mà chúng ta phải đối mặt.

Tuy nhiên, trong thời gian gần đây đã có nhiều dấu hiệu cho thấy thế hệ trẻ không quan tâm đến những chia rẽ do con người tạo ra và thậm chí cả chính trị. Các chính trị gia không còn có thể chia rẽ họ nữa. Họ cũng tôn trọng mọi tôn giáo như nhau. Đây là một dấu hiệu lành mạnh cho thấy tương lai của chúng ta sẽ tươi sáng hơn nhiều khi có họ ở vị trí của những nhà lãnh đạo.

Vì vậy, Vesak năm nay là thời điểm thích hợp nhất để truyền bá thông điệp đoàn kết, hòa bình và hòa giải, sự cần thiết của thời đại. Ngày nay, Đất nước đang ở ngã ba đường, phải đối mặt với con đường dài và khó khăn phía trước để vươn lên như Phượng hoàng trước những thử thách. Nhưng điều này có thể đạt được vào thời điểm thích hợp với sự thống nhất và xác tín về mục đích, nhờ đó chúng ta có thể lấy cảm hứng từ những lời dạy của Đức Phật. Chúng ta nên đạt được chánh niệm tập thể để đạt được những mục tiêu này.

Chúng ta phải lựa chọn sự đoàn kết và hòa bình vào thời điểm này thay vì bất hòa và hận thù. Chúng ta có nhiệm vụ trước mắt nặng nề là xây dựng lại Quốc gia. Và Phật Pháp đưa ra những hướng dẫn phong phú cho một quá trình chữa lành và tái xây dựng mang lại lợi ích cho tất cả các dân tộc của chúng ta bất kể sự khác biệt hay tín ngưỡng về cộng đồng, tôn giáo hay chính trị.

Bất tử và vượt thời gian

Đức Phật trong một chuyến viếng thăm xứ sở của chúng ta đã giải quyết tranh chấp giữa hai phe phái ở Nagadeepa, nhấn mạnh tầm quan trọng của hòa bình. Thông điệp của Ngài về hòa bình và đoàn kết dành cho toàn thể Nhân loại còn vang vọng cho đến ngày nay, vì lời Ngài là bất diệt và trường tồn với thời gian. Đức Phật chủ trương lòng từ bi đối với tất cả chúng sinh, con người và động vật và tuyên bố rằng hận thù không chấm dứt bằng hận thù mà bằng vào tình thương. “Cảnh giác! Đừng lơ là! Hãy sống một cuộc sống chân chính. Người chân chính sống hạnh phúc cả ở đời này và đời sau.” (Lokavagga, Kinh Pháp Cú)

Quả thực, các đảng phái chính trị và người dân của chúng ta phải lấy cảm hứng từ lời khuyên của Đức Phật, giải quyết những khác biệt và đi đến một thỏa thuận để cứu đất nước vào thời điểm của Ngài. Thù hận và hận thù sẽ không đưa chúng ta đến đâu cả. Mặt khác, sự kiềm chế, kiên nhẫn và bất bạo động có thể giải quyết được rất nhiều vấn đề về lâu dài. “Người nào trong khi tìm kiếm hạnh phúc mà lại dùng bạo lực đàn áp những chúng sinh khác cũng mong muốn hạnh phúc, người đó sẽ không đạt được hạnh phúc ở kiếp sau.” (Kinh Pháp Cú, Dandavagga).

Có rất nhiều giá trị như vậy mà xã hội chúng ta đã đánh mất trong quá trình theo đuổi không ngừng của cải vật chất. Điều này không có gì đáng ngạc nhiên trong một thế giới được thương mại hóa cao độ, nơi tiền bạc thường được coi là “tất cả”. Trên thực tế, lễ hội Vesak đã bị thương mại hóa đến mức nhiều người đã quên mất mục đích và nền tảng của nó. Chúng ta nhìn thấy sự lấp lánh và quyến rũ trong ánh sáng và những kẻ phá hoại nhưng không hướng ánh sáng vào bên trong nội tâm của mình nhằm thanh lọc suy nghĩ, lời nói và hành động của mình. Chúng ta nên nhìn xa hơn những đồ trang trí đầy màu sắc và cố gắng hiểu Phật pháp cũng như những giáo lý này liên quan như thế nào đến cuộc sống hàng ngày của chúng ta.

Đức Phật khuyến khích rằng sự bám víu vào vật chất sẽ dẫn đến đau khổ liên tục trong Luân hồi. Tứ Diệu Đế và Bát Chánh Đạo được Đức Phật tuyên thuyết chỉ ra con đường hướng tới sự chấm dứt vĩnh viễn nỗi đau khổ này – Niết Bàn, Trạng thái Cực Lạc. “Đừng theo đuổi cuộc sống bất thiện; đừng sống buông thả; không có tà kiến; không coi trọng những thứ trần tục. Bằng cách này người ta có thể thoát khỏi đau khổ.” (Lokavagga, Kinh Pháp Cú).

Thời điểm đoàn kết

Vesak đã và sẽ luôn là thời điểm cho sự đoàn kết. Không chỉ có Phật tử mới tham gia các hoạt động Vesak. Đây thực sự là một sự kiện quốc gia, nơi cả nước đoàn kết lại như một. Sự đoàn kết như vậy là rất quan trọng đối với sự phát triển của đất nước chúng ta và Đại lễ Vesak là dịp củng cố những mối liên kết này. Điều này phù hợp với lời dạy của Đấng Giác Ngộ, người đã khuyên các Phật tử của Ngài nên tôn trọng các tôn giáo khác và quan điểm của họ. Vesak, Ngày thiêng liêng nhất đối với các Phật tử, mang đến cho họ một cơ hội khác để bắt đầu lại cuộc sống bằng cách thực hành Giáo pháp. “Người thực hành Giáo Pháp sẽ sống trong hạnh phúc với tâm an lạc; người trí luôn thích thú với Pháp.” (Pandithavagga, Kinh Pháp Cú).

Giáo Pháp đã chỉ cho chúng ta cách sống một cuộc sống viên mãn, tín tâm mà không làm ô nhiễm tâm trí chúng ta bằng những tư tưởng xấu xa. Đất nước chúng ta đã có một khởi đầu mới sau nhiều thập kỷ đổ máu. Giờ đây, hơn bao giờ hết, cần phải chữa lành những vết thương đã hành hạ đất nước này bằng tình yêu và lòng trắc ẩn. Chắc chắn không có cách nào tốt hơn là làm theo lời dạy bất diệt của Đức Phật để đạt được mục tiêu cao cả này. “Trong tất cả các con đường, Bát Chánh Đạo là tốt nhất; trong tất cả các sự thật thì Tứ Diệu Đế là tốt nhất; trong mọi sự vô dục là tốt nhất: trong loài người, Đấng Thấy (Đức Phật) là tốt nhất.” (Maggavagga, Pháp Cú)

Vesak: Bliss through mindfulness

Pramod de Silva

Buddhists in Sri Lanka and all parts of the world will celebrate Vesak, the thrice-blessed festival, on May 5 and 6. Vesak marks the Birth, Enlightenment and the Passing Away (Parinibbana) of the Gautama Buddha. It is the most important day in the international Buddhist calendar and is a holiday recognised by the United Nations (UN) on an initiative by Sri Lanka. It is a holiday even in a couple of non-Buddhist countries, for the Buddha is an inspiration for the whole world.

Sri Lankans have gone through a very difficult three years – firstly as a result of the pandemic and then as a result of the economic crisis. The Buddha’s message is even more apt at challenging times such as these. Mental fortitude in the face of challenges is a cornerstone of Buddhism and we need such courage more than ever now. No problem is insurmountable if we follow Buddha’s timeless words, which still ring true even after 2,500 years. In fact, it was the Buddha who introduced the concept of mindfulness more than 2,500 years ago, although it is only now that the world is recognising its significance.  “Mind is the forerunner of all actions. All deeds are led by mind, created by mind. If one speaks or acts with a serene mind, happiness follows, as surely as one’s shadow.” (The Dhammapada)

Multiple crises

Our nation has been divided along ethnic, religious and political lines for many decades since Independence in 1948. These fractures had come to the fore in recent times, testing our will and very existence as a Nation. We have gone through wars and insurgencies as a result. These fissures now seem to have erupted in spectacular fashion in recent times, deepening the multiple crises we face.

However, there have been many indications in recent times that the younger generation has no regard for these man-made divisions and even politics. Politicians can no longer divide them. They also respect all religions equally. This is a healthy sign that our future will be much brighter with them at the helm.

Thus, Vesak this year is most appropriate for spreading the message of unity, peace and reconciliation, the need of the hour. Today, the Nation is at a crossroads, facing a long, hard road ahead in order to rise Phoenix-like from the challenges. But this can be achieved in due course with unity and conviction of purpose, for which we can derive inspiration from the Buddha’s words. We should achieve a collective mindfulness to achieve these aims.

We have to opt for unity and peace at this time instead of discord and rancour. We have the Herculean task of rebuilding the Nation ahead of us. And the Buddha Dhamma offers ample guidance for such a process of healing and rebuilding that benefits all our peoples irrespective of communal, religious or political differences or beliefs.

Immortal and timeless

The Buddha during one of His visits to our island settled a dispute between two factions in Nagadeepa, stressing the importance of peace. His message of peace and unity for all Mankind resonates to this day, for His words are immortal and timeless. The Buddha advocated compassion for all beings, human and animal and enunciated that hatred does not cease by hatred, but by love. “Arise! Do not be heedless! Lead a righteous life. The righteous live happily both in this world and the next.” (Lokavagga, The Dhammapada)

Indeed, our political parties and the people must derive inspiration from the Buddha’s advice, settle their differences and come to an arrangement to save the country at his juncture. Enmity and hatred will not take us anywhere. On the other hand, restraint, patience and non-violence can solve a lot of problems in the long run. “One who, while himself seeking happiness, oppresses with violence other beings who also desire happiness, will not attain happiness hereafter.” (The Dhammapada, Dandavagga).

There are many such values that our society has lost sight of in the relentless pursuit of material wealth. This is not surprising in a highly commercialised world, where money is generally regarded as ‘everything’. In fact, the Vesak festival itself is commercialised to such an extent that many have forgotten its very purpose and foundation. We see the glitter and glamour in the illuminations and the pandals but fail to turn the light inwards to our inner selves with a view to purifying our thoughts, words and deeds. We should see beyond the colourful decorations and strive to understand the Buddha Dhamma and how it relates to our day-to-day lives.

The Buddha exhorted that affinity towards material things leads to constant suffering through Samsara. The Four Noble Truths and the Eight Fold Path espoused by the Buddha point the way towards a permanent end to this suffering – Nirvana, the State of Supreme Bliss. “Do not follow a life of evil; do not live heedlessly; do not have false views; do not value worldly things. In this way one can get rid of suffering.” (Lokavagga, The Dhammapada).

While this is the ultimate goal of every Buddhist, it would be wrong to assume that Buddhism is a very complicated philosophy that offers nothing for our lay lives. The Buddha had plenty of advice to offer for lay persons who want to lead to pious lives in their Samsaric journey. The Singalovada Sutta is entirely dedicated to advice for lay persons.

He made it clear that inner peace or cleansing the mind was the first step in this endeavour of finding an end to suffering. “The mind is hard to check. It is swift and wanders at will. To control it is good. A controlled mind is conducive to happiness.” (Chitta Vagga, The Dhammapada). This is also the aim of mindfulness. We should always have positive thoughts in our minds and focus on the task at hand. Thus, thoughts of peace and compassion should emanate from our minds at all times and a Nation that collectively engages in this exercise will see peace, unity and progress in every sphere.

A time for unity

Vesak has always been, and always will be, a time for unity. It is not only Buddhists who take part in Vesak activities. It is truly a national event where the whole country comes together as one. Many Vesak dansalas, pandals and decorations are put up by organisations headed by non-Buddhists. Singers from all communities join hands to sing devotional songs for Vesak. In fact, some of the most well-known Buddhist songs, played repeatedly on radio stations during Vesak, have been performed by non-Buddhists. Non-Buddhists help their Buddhist neighbours with their Vesak decorations.

Such religious and communal unity is vital to the development of our country and Vesak is an occasion which reinforces these bonds. This is in accordance with the teachings of the Enlightened One, who advised His followers to respect other religions and their views. Vesak, the Holiest Day for Buddhists, gives them another opportunity to begin life anew by adhering firmly to the Dhamma. “He who practises the Dhamma abides in happiness with mind pacified; the wise man ever delights in the Dhamma.” (Pandithavagga, The Dhammapada).

The Dhamma has shown us how to lead fulfilled, pious lives without contaminating our minds with evil thoughts. Our nation has made a new start after many decades of bloodshed. Now, more than ever, there is a need to heal the wounds that have bedeviled this nation through love and compassion. There certainly is no better way than following the eternal words of the Buddha to achieve this noble objective. “Of all the paths the Eightfold Path is the best; of all the truths the Four Noble Truths are the best; of all things passionlessness is the best: of men the Seeing One (the Buddha) is the best.” (Maggavagga, Dhammapada)

https://sentrangusa.com/2024/05/06/pramod-de-silva-tam-thuong-dinh-dich-viet-vesak-chanh-niem-dem-lai-hanh-phuc-vesak-bliss-through-mindfulness/

No comments:

Post a Comment